please Wait...


 
Veresegyház

Jótanácsok - A biztonságos edzés titkai futópadon

Kinek ajánlott a futópad? (már edzésben lévők számára)

Biztonságos futópad-edzés

Összegyűjtöttünk hét hasznos tippet, mire érdemes figyelni a futópad használatakor. Ha észben tartod ezeket a tanácsokat, biztonságosan és jó kedvvel fogsz edzeni.

A  szalagos  futópad a futófelületnek köszönhetően kíméletesebb az ízületeidhez, mintha betonon vagy más hasonló kemény felületen futnál. Ha megfelelő módon használod a gépet, nem fogsz megsérülni, ezért összeállítottunk egy hétpontos listát, mire érdemes figyelni annak érdekében, hogy hosszútávon élvezhesd a futógép előnyeit.

1. Futócipők. Mielőtt nekiállsz edzeni, bizonyosodj meg róla, hogy futásra alkalmas cipőt húzz. A futócipőket kifejezetten úgy tervezik, hogy kényelmesek és biztonságosak legyenek a futáshoz. Egy jó futócipő csökkenti a sérülés veszélyét. Sokan nem gondolnák, de a futócipőt érdemes legalább évente lecserélni, mert bár külsőleg lehet, hogy tökéletes állapotban van, az idő folyamán, általában 800 kilométer lefutása után veszít a rezgéscsillapító képességéből. Ha nincs futócipőd, igyekezz egy olyanban edzeni, ami kényelmes, rugalmas és jól tartja a lábad.

2. Nyújtás.
Futás után az első dolog, amit el kell végezned, a nyújtás. A nyújtás lényege, hogy a feszes izmok ellazításával csökkentheted a sérülés lehetőségét. Ne pattanj azonnal a futópadra, szánj legalább 5-10 percet a nyújtásra. Elsősorban a comb-, vádli- és hátizmaidat, a boka- és térízületeket dolgoztasd meg, mivel ezeket fogod a leginkább igénybe venni futás közben.

3. Bemelegítés, levezetés
. Mielőtt igazán elkezdenél edzeni, melegítsd be a lábaidat. Sétálj 3-5 percig, majd lassan, fokozatosan emeld a tempót, amíg eléred a kívánt szintet. Ezáltal felkészítheted izmaidat a komolyabb megterhelésre. Ha befejezted az edzést, ne hagyd abba azonnal, kocogj vagy sétálj pár percig, hasonlóan a bemelegítéshez. Ez a módszer serkenti a vér és az oxigén áramlását, és csökkenti a másnap jelentkező izomlázat.

4. Futófelület.
A technológia ma már olyan fejlett, hogy számos futógép rezgéscsillapítóval ellátott futófelülettel rendelkezik, ami olyan érzést nyújt, mintha valamilyen puha anyagon futnál. Ez csökkenti az ízületek, a térd és a boka terhelését, és a sérülések kialakulásának veszélyét.  

5. Biztonság.
A legtöbb modellen van egy gomb, amit akkor célszerű használni, ha túl gyorsan megy a szalag, és nem tudsz lépést tartani tempóval. Ilyenkor inkább nyomd meg a gombot – ne erőltesd túl magad –, és a futópad megáll.

6. Fokozatosság.
Ne dolgozz többet, mint amennyire képes vagy. Ha túlerőlteted magad, sérülés lesz a vége. Haladj inkább fokozatosan, növeld a tempót és/vagy a nehézségi szintet néhány naponta vagy hetente. Legfeljebb 15 százalékkal emelj, ennél magasabb terhelésnövekedés nem egészséges. Fontos az is, hogy szünetet tarts, hetente 1-2 napot vagy havonta 1 hetet. Ez arra kell, hogy az izmaid megerősödjenek és felkészüljenek a további terhelésre. Biztosan motivál a futógép, főleg, ha nemrég vetted, de ne vidd túlzásba a futást, főleg az elején.

7. Táplálkozás.
A helyes étkezés nem tartozik ugyan szorosan a biztonságos edzés témaköréhez, de ettől függetlenül nagy jelentőséggel bír.

Kerüld a kiegyensúlyozatlan étrendet, a kemény diétákat
, mert ezek felborítják szervezeted egyensúlyát, és ez azt eredményezheti, hogy izmaid lassabban fejlődnek, esetleg megsérülhetnek. A legfontosabb tápanyagok, amelyekre szükséged van, a következők: protein (regenerálja az izmokat), szénhidrátok (erősítik az izmokat), vitaminok és ásványi anyagok (segítenek a regenerálódásban), kalcium (erősíti a csontokat), víz (biztosítja a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát).

Ha a fentieket észben tartod, biztonságosan és jó kedvvel fogod használni a futópadot.


Változatos edzés futópadon

Futni jó

A futás fejleszti az állóképességet, zsírt égetünk közben, kikapcsolja az agyunkat, szálkásítja az izmokat…de néha már olyan unalmas! Volt, hogy te is meguntad a futópad adta lehetőségeket? Persze lehet rajta sétálni, kocogni, futni, sprintelni, megemelni a dőlésszöget…de van, hogy már ez sem szórakoztat.
1-2 ötlet, hogy még változatosabbá tedd a kardio edzésedet!

Futópad edzés kézi súlyzóval

Vegyél két kézi súlyzót, vagy vízzel töltött 0,5 l-es pillepalackot, és sétálj, vagy fuss vele pár percet! 2 oldalt a tested mellett legyen a karod, a könyöködet enyhén hajlítsd be, tartsd a lehető legtermészetesebben a kezed!
Sétálás közben végezz 1-2 karizom erősítő gyakorlatot:
  1. vállból tolás: emeld a súlyzót, vagy a palackot a válladhoz, és told fel magas tartásba, aztán engedd vissza! Végezd el
    20-30-szor, majd pihentesd a vállad.
  2. vidd a súlyzót, vagy a palackot a derekad mögé, a tenyered nézzen hátrafelé, és emelgesd a karod fel és le. Ilyenkor a tricepszed dolgozik. Csinálj belőle 20-30 ismétlést!
  3. a bicepsz átmozgatására végezz karhajlításokat! Tarts a súlyzót a tested mellett oldalt, majd, ahogy behajlítod, a könyöködet fordítsd magad felé a tenyeredet. Ebből is mehet 20-30!
Pulzusmérés edzés közben
Mindig célszerű pulzusmérő órát használni edzés közben, de ha eddig nem tetted akkor szerezz be egyet és a pulzusodat vedd figyelembe a tempó megválasztásánál. Kortól függően tartsd a pulzusodat a saját zsírégető zónádban (ezt általában minden órán be lehet állítani).

Játssz vele! Fuss 5 percet a zsírégető pulzustartományod alsó határán, majd pörgesd fel magad, és gyorsíts a tempón! Vidd fel a pulzusodat a tartomány maximum értékére! Aztán megint lassíts, de közben ellenőrizd, hogy nem csúsztál-e ki a saját zónádból!
Ha párszor megcsináltad, akkor merészkedj feljebb, lépj ki a komfort zsírégető zónádból, és pár percet fuss magasabb pulzusszámmal! Figyeld meg, gyorsabban veszed majd a levegőt, hamarabb fogsz fáradni is! Nem kell túlzásba vinni, pár perc után megint vidd le a pulzusod.

Bokasúly használata

Ha már régóta használsz futópadot, és elég erősek az izmaid, akkor használhatsz lábsúlyokat is. A bokádra kell felcsatolni, könnyűt válassz, 0,5-1,5 kg között! Először mindig melegíts bokasúly nélkül, aztán állítsd meg a futópadot, és vedd fel a súlyokat!

Fokozatosan terheld magad, séta, emelkedő, aztán ha nagyon biztonságban érzed magad elkezdheted a lassú futást is!

Edzés zenére

A zene adta lehetőségeket is használd ki! Hallgass közben zenét! Különböző stílusú, tempójú számokat rakj össze egy CD-re, és egy zeneszám erejéig válassz egy futótempót, ami éppen az aktuális összeállításra passzol, pl.: egy gyorsabbra sprintelhetsz, egy lassabbra meg sétálhatsz emelkedőn felfelé. A zene ad egy érzést neked, és gondolkodás nélkül tudni fogod, hogy éppen mit csinálj!
Kísérletezz, merj újítani, eddigi tapasztalataidat beleviheted a saját futóedzésedbe! Karizomgyakorlatok, gyorsítások, lassítások, emelkedők.

Futás után az első dolog, amit el kell végezned,a nyújtás!!

Veresegyház,
Ond Vezér u. 9.

Tel.: 28-631-630
Mobil: 20-9848-931

E-mail: info@splashfitness.hu

Fitness edzések

Copyright © Splash Fitness - minden jog fenntartva! Design & fejlesztő: Arteries Stúdió